Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Η Ποπ μουσική στη δεκαετία του 1950

  • Η ποπ γεννήθηκε στο Λονδίνο τη δεκαετία του 50’ και είναι ένα είδος μουσικής.   Με αυτόν τον όρο χαρακτηρίζονται οι ελαφριές μορφές μουσικής πάνω στα ίδια πρότυπα ρυθμού και μελωδίας(που είχαν επιρροη από τους αφρικανικούς ρυθμούς).
  • Στην Αμερική η ποπ  μουσική είχε ρίζες και επιροές από τους αφροαμερικάνικους μετανάστες.
  • Τα περισσότερα ποπ τραγούδια αναφέρονται στην αγάπη, στα συναισθήματα, στον έρωτα,στους πόθους, αλλά και τους χωρισμούς.Τα κύρια όργανα που χρησιμοποιούνται στην ποπ μουσική είναι η κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, το αρμόνιο, τα ντραμς, αλλά κάποιες φορές και κάποια πνευστά. To πιάνο και το σαξόφωνο τα οποία παλαιότερα ήταν τα όργανα που ήταν αρχηγικά, άρχισαν σιγά σιγά να αντικαθιστούνται από την κιθάρα στα μισά του '50.
  • Το 1940 βελτιώθηκε το μικρόφωνο,που βοήθησε στην ηχογράφηση της μουσικής στην μετάδωσή της μέσο ραδιοφώνου.
  • Η ποπ μουσική αρχίζει και συμπριλαμβάνεται σε ταινίες.
  • Με την εξέλιξη της τηλεόρασης οι ποπ τραγουδιστές αρχίζουν και μεταδίδονται και τηλεοπτικά,οπότε η ποπ μουσικη γίνεται όλο και πιο ευραίως διαδεδομένη.
  • Κάθε χώρα προσθέτει τοπικά χαρακτηριστικά και δημιουργούνται και άλλα ήδη ποπ μουσικής,όπως η soul pop,latin pop,dance pop reggae,rock n’ roll.
          Βασικά χαρακτηριστικά ποπ μουσικης:
  1.  τα τραγούδια της ποπ έχουν μικρή έως μεσαία διάρκεια
  2.  ακολουθούν τη δομή κουπλέ – ρεφρέν
  3.  έχουν μελωδική μουσική
  4.  τα κύρια μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η ηλεκτρική κιθάρα, το μπάσο και η ντραμς
  5.  στόχος αυτής της μουσικής είναι να είναι ευχάριστη στο αυτί του ακροατή και όχι να εκτιμηθεί για την υψηλή καλλιτεχνική της αξία. Οι μουσικοί της ποπ θέλουν να δημιουργήσουν μία ελαφριά μουσική, που να αγαπηθεί από τις μάζες και να έχει εμπορική αξία.
       Μαρία Αθανασοπούλου

       Έλενα Μπακόλα

       Βάγια Καλέτσιου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου