Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

H EUROVISION ΣΤΑ '80's

EUROVISION


  • 1980
Ήταν 19 Απριλίου 1980 όταν η Ιρλανδία, 10 χρόνια μετά την πρώτη της νίκη κέρδιζε ξανά στον διαγωνισμό. Με εκπρόσωπο της τον Johnny Logan , πήρε το δεύτερο από τα συνολικά 7 βραβεία που έχει πάρει αυτή η χώρα.  Πρόκειται αναμφισβήτητα για το πλέον πετυχημένο πρόσωπο στην ιστορία του θεσμού. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε και το τραγούδι που ερμήνευσε ¨What’s another Year?¨ σε μουσική και στίχους του Shay Healy. Τόπος διεξαγωγής ήταν η Ολλανδία και συγκεκριμένα η Χάγη μετά από δήλωση αδυναμίας του Ισραήλ να αναλάβει για δεύτερη συνεχή φορά την διοργάνωση. Μάλιστα το Ισραήλ μαζί με το Μονακό απείχαν από τον διαγωνισμό. Για πρώτη φορά συμμετέχει στον διαγωνισμό το Μαρόκο έτσι οι συμμετέχοντες χώρες ήταν 19. Αυτή είναι η πρώτη συμμετοχή αφρικανικής και αραβικής χώρας στο διαγωνισμό της Eurovision. Μια καινοτομία του 1980 που δεν επαναλήφθηκε ξανά ήταν ότι κάθε τραγούδι παρουσιαζόταν από σκηνής στους τηλεθεατές από ειδικό απεσταλμένο της κάθε χώρας και στην γλώσσα της κάθε χώρας. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν η Άννα Βίσση & Οι Επίκουροι ( Εύα Τσελίδου, Αχιλλέας και Ζαχαρίας Μιχαηλίδης) με το τραγούδι Ωτοστόπ των Jick Nacassian / Ρόνυ Σοφού και εκφωνήτρια την Κέλλυ Σακάκου. Το τραγούδι πήρε την 13η θέση. 

  • 1981
4 Απριλίου 1981 Δουβλίνο. Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας φιλοξενεί τον διαγωνισμό για δεύτερη φορά. 20 χώρες συμμετέχουν μεταξύ αυτών για πρώτη φορά η Κύπρος με το τραγούδι Monica ερμηνευμένο από το συγκρότημα Island . Το τραγούδι φτάνει στην 6η θέση. Η Ελλάδα στέλνει τον πρώτο άντρα τραγουδιστή της, τον Γιάννη Δημητρά, με το τραγούδι  ¨Φεγγάρι καλοκαιρινό¨ , ένα από τα ωραιότερα τραγούδια που έχει στείλει. Η Ελλάδα παίρνει την 8η θέση. Το συγκρότημα Bucks Fizz - ένα συγκρότημα που έγινε μόνο για τον διαγωνισμό και το αποτελούσαν οι Bobby G, Cheryl Baker, Mike Nolan and Jay Aston - με το τραγούδι  "Making Your Mind Up" των John Danter / Andy Hill κέρδισε τις εντυπώσεις και τον διαγωνισμό για την  Μεγάλη Βρετανία και αυτό ήταν το 4ο βραβείο από το 5 συνολικά που έχει πάρει αυτή η χώρα. Η κακές γλώσσες λένε πως βραβεύτηκαν όχι τόσο για το τραγούδι αλλά περισσότερο για τα καλλίγραμμα πόδια των κοριτσιών, από τις οποίες τα αγόρια του συγκροτήματος βγάζουν κάποια στιγμή τις μακριές φούστες αφήνοντας τες με αποκαλυπτικότατα μίνι. Μια χορογραφία που έκανε αίσθηση τότε, σήμερα βέβαια θεωρείται ξεπερασμένη μια που αρκετές τραγουδίστριες εμφανίζονται χωρίς καν να φοράνε φούστες. Στη δεύτερη θέση, με μόλις 4 βαθμούς λιγότερους, βρέθηκε η Γερμανία με την Lena Valaitis και την εκπληκτική κοινωνική μπαλάντα Johnny Blue. 


  • 1982
Χρειάστηκε να περάσουν 26 χρόνια για να μπορέσει η Γερμανία να πάρει το πρώτο από τα 2 συνολικά βραβεία της. Είναι και η μόνη χώρα που δεν έχει λείψει από καμία διοργάνωση του διαγωνισμού. Στις 24 Απριλίου του 1982 στο Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στο Harrogate η 18χρονη Nicole (Hohloch) με το τραγούδι " Ein bißchen Frieden " κέρδιζε το πρώτο βραβείο. Το τραγούδι ήταν μια σύνθεση των Ralph Siegel / Bernd Meinunger. Ο Siegel είναι από τους σύνθετες στιχουργούς με την μεγαλύτερη συμμετοχή στην Eurovision. Συνολικά 22 τραγούδια έχουν ερμηνευτεί στον διαγωνισμό και όχι μόνο εκπροσωπώντας την Γερμανία αλλά και το Λουξεμβούργο, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία και το San Marino. Αν και δεν ήταν κάτι ιδιαίτερο η μπαλάντα ξεχώρισε από την λιτή αλλά παρά πολύ καλή φωνή της Nicole που στο τέλος το τραγούδησε ξανά σε 4 γλώσσες ξεσηκώνοντας το κοινό.  Η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά το τραγούδι ¨Σαρανταπέντε κοπελιές¨ - Δημήτρης Ιατρόπουλος / Γιώργος Κατσαρός- με ερμηνευτή τον Θέμη Αδαμαντίδη, το απέσυρε στη συνέχεια, θεωρώντας το μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού πολιτισμού. Με την Γαλλία να απέχει επίσης από τον διαγωνισμό οι χώρες που συμμετείχαν ήταν 18.Για την Κύπρο συμμετείχε η Άννα Βίσση με το τραγούδι  ¨Μόνο η αγάπη¨ σε μουσική και στίχους δικούς της που έφτασε στην 5η θέση.

  • 1983
Ο 28ος διαγωνισμός διοργανώθηκε στο Μόναχο της Γερμανίας στις 23 Απριλίου 1983 αφού το γερμανικό τραγούδι είχε κερδίσει τον προηγούμενο διαγωνισμό. Με τις Ιταλία, Γαλλία και Ελλάδα να επιστρέφουν στον διαγωνισμό οι χώρες που Συμμετείχαν εφτασαν τις 20. Η διοργάνωση έγινε στο στάδιο Rudi-Sedlmayer-Halle. Παρουσιάστρια του διαγωνισμού ήταν η Marlene Charell, εξαιτίας της οποίας και των λαθών που έκανε στις εκφωνήσεις ο διαγωνισμός κράτησε για πρώτη φορά πάνω από 3 ώρες. Τον διαγωνισμό κέρδισε το Λουξεμβούργο με το τραγούδι Si la vie est cadeau των Jean-Pierre Millers/ Alain Garcia και ερμηνεύτρια την Corinne Hermès. Ήταν η 5η αλλά και η τελευταία νίκη αυτής της χώρας μέχρι σήμερα.
Για την Ελλάδα τραγούδησε η Κρίστι Στασινόπουλου το Μου λες των Αντώνη Πλέσσα/Σοφία Φίλντισι και πήρε την 14η θέση, ενώ η Κύπρος με τους Σταύρο (Σιδερά) και Ντίνα- η γνωστή αργότερα Κωνσταντίνα (Κωνσταντίνου)-και το τραγούδι η Αγάπη ακόμα ζει σε μουσική και στίχους του ιδίου του Σιδερά βρέθηκε στην 16η θέση. 

  • 1984
Στις 5 Μαΐου1984 στο Théâtre Municipal στο Λουξεμβούργο έλαβε μέρος ο 29ος διαγωνισμός.Η παρουσίαση έγινε από την 19χρονη Désirée Nosbusch η μικρότερη σε ηλικία παρουσιάστρια του διαγωνισμού μέχρι σήμερα. 19 χώρες πήραν μέρος με την Ιρλανδία να επιστρέφει στην διοργάνωση και να παιρνει την δεύτερη θέση με την  Linda Martin και το τραγούδι Terminal 3 που το είχε γράψει ο Johnny Logan.  Αποχή δήλωσε το Ισραήλ ενώ  η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης. Η Σουηδία πήρε την 2η της νίκη, από τις συνολικά 5 που έχει κατακτήσει, με  το συγκρότημα Herreys- που το αποτελούσαν τα 3 αδέλφια Per, Richard & Louis Herreys– να τραγουδάνε ένα χαρωπό τραγουδάκι με τίτλο ¨Diggi-loo, diggi-ley¨ των Torgny Söderberg / Britt Lindeborg. Η Κύπρος που την εκπροσώπησε – Αντρέας Παύλου  με ένα δικο του τραγούδι το ¨Άννα Μαρία Λένα¨ και βρέθηκε στην 15η θέση.

  • 1985
Είχαν περάσει 30 χρόνια από τον πρώτο διαγωνισμό όταν η κρατική τηλεόραση της Σουηδίας ανέλαβε για 2η φορά την διοργάνωση του. Το Σάββατο 4 Μαΐου του 1985, στο Göteborg διαγωνιστήκαν 19 χώρες με την Ελλάδα και το Ισραήλ να επιστρέφουν αλλά την Γιουγκοσλαβία και την Ολλανδία να απέχουν η τελευταία μάλιστα για πρώτη φορά από την δημιουργία του θεσμού. Η ΕΡΤ έστειλε στο Γκέτεμποργκ ένα νέο, σεμνό και ιδιαίτερα ταλαντούχο τραγουδιστή, τον Τάκη Μπινιάρη. Με σύνθεση δική του και σε στίχους της  Μάρως Μπιζάνη τραγούδησε το «Μοιάζουμε». Το τραγούδι βρέθηκε στην 16η θέση μαζί με την Κύπρο την οποία εκπροσώπησε η Λία Βίσση με το τραγούδι «Το κατάλαβα αργά». Φαβορί ηταν το συγκρότημα Wind της Γερμανίας με το τραγούδι Für alle. Η νίκη όμως ήρθε για πρώτη φορά για τη Νορβηγία, που εκπροσωπήθηκε με το ξέφρενο παλιό Rock 'N Roll «La det swinge», ερμηνευμένο με πολύ κέφι από τις Bobbysocks. Οι Hanne Krogh und Elisabeth Andreasson, που αποτελούσαν το συγκρότημα, είχαν προσπαθήσει και παλιότερα με σόλο εμφανίσεις να κερδίσουν τον διαγωνισμό αλλά δεν τα είχαν καταφέρει.

  • 1986 
Ο διαγωνισμός του 1986 ήταν ο 31ος διαγωνισμός τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Διοργανώθηκε το Σάββατο 3 Μαΐου του 1986 στο Bergen, της Νορβηγίας και ήταν η πρώτη φορά που η Νορβηγική Τηλεόραση αναλάμβανε τη διοργάνωση του διαγωνισμού.
Πήραν μέρος 20 χώρες και για πρώτη φορά πήρε μέρος η Ισλανδία. Ελλάδα και Ιταλία δήλωσαν πως θα απέχουν από τον διαγωνισμό. Η Ελλάδα, αν και έλαβε μέρος στην κλήρωση για την σειρά εμφανίσεως, δήλωσε αποχή επειδή η 3η Μαΐου του 1986 ήτανε Μεγάλο Σάββατο. Τα μεγάλα φαβορί του 1986 ήταν το Βέλγιο και η Ελβετία. Η 13χρονη Sandra Kim από το Βέλγιο, κέρδισε τις επιτροπές με το τραγούδι «J'aime la vie» των Jean-Paul Furnémont, Angelo Crisc / Rosario Marino Atria Τη ψήφισαν όλες οι χώρες, και το Βέλγιο που συμμετείχε στο διαγωνισμό από το 1956, πήρε την πρώτη του νίκη μετά από 31 χρόνια. Λέγεται ότι η Sandra Kim κέρδισε τις καρδιές των επιτροπών λόγω του πολύ «νεαρού» της ηλικίας της. Την Κύπρο εκπροσώπησε η Ελπίδα με το τραγούδι «Τώρα Ζω», σύνθεση του Πέτρου Γιαννάκη. Πήρε την τελευταία 20η θέση με μόλις τέσσερις βαθμούs.



  • 1897
Στον διαγωνισμό που έγινε το Σάββατο 9 Μαΐου 1987 στο Palais du Centainaire των Βρυξελλών ο Ιρλανδός Johnny Logan, νικητής του 1980, ήταν το μεγάλο ερωτηματικό της διοργάνωσης. Η μπαλάντα του «Hold me now», με στίχους και μουσική γραμμένα από τον ίδιο, ήταν φαβορί, αλλά μέχρι τότε κανείς δεν είχε κερδίσει τον διαγωνισμό περισσότερες από μία φορά. Τελικά, μετά από μια πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία, ο Johnny Logan έδωσε στην Ιρλανδία την τρίτη νίκη της στο διαγωνισμό και έκανε τον εαυτό του τον πρώτο ερμηνευτή που κέρδισε το πρώτο βραβείο δύο φορές. Το «Hold me now» συγκέντρωσε συνολικά 172 βαθμούς, και πήρε άνετα την νίκη. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 22 χώρες, αριθμός ρεκόρ για τα τότε δεδομένα. Δυο νέα παιδιά, ο Θάνος  Καλλίρης και ο Βασίλης Ντερτιλής, έφτιαξαν το συγκρότημα Bang και με το τραγούδι Stop που είχαν γράφει οι ίδιοι εκπροσώπησαν την Ελλάδα. Στα φωνητικά ήταν οι Κατερίνα Καλλίρη, Μαριάνα Ευστρατίου και Laura Burke.  Με μόλις 64 βαθμούς πήραν την 10η θεση. Η Κύπρος συμμετείχε με την Αλέξια και το «'Άσπρο - Μαύρο», σε μουσική 'Αντρου  Παπαπαύλου και στίχους της Μαρίας Παπαπαύλου. Ρυθμός, μελωδία, ωραία χορευτικά, και μια άνετη και δυναμική εμφάνιση από την Αλέξια, χάρισαν στην Κύπρο την έβδομη θέση με 80 βαθμούς.

  • 1988
Ήταν μια από τις πιο συναρπαστικές ψηφοφορίες που έγιναν ποτέ. Στις 30/4 του 1988 στο Δουβλίνο η Αγγλία προηγούνταν με 5 βαθμούς της Ελβετίας μέχρι την τελευταία ψηφοφορία. Η τελευταία χώρα όμως, η Γιουγκοσλαβία έδωσε σε μια άγνωστη μέχρι τότε Γαλλοκαναδή 6 βαθμούς και κανέναν στον Scott Fitzgerald ο όποιος χάνει κυριολεκτικά στον πόντο. Έτσι η Céline Dion κερδίζει τον διαγωνισμό και ξεκινάει την μεγάλη της καριέρα. Το τραγούδι που κέρδισε ήταν το "Ne partez pas sans moi" των Atilla Şereftuğ /Nella Martinetti.
Η Ελλάδα με την  Αφροδίτη Φρυδά και το τραγούδι  «Κλόουν», σε μουσική και στίχους του Δημήτρη Σακισλή κατέλαβε τη δέκατη έβδομη θέση. Μόνο δυο χώρες ψήφισαν την Ελλάδα: η Γαλλία, η οποία έδωσε στην Ελλάδα 7 βαθμούς και η γειτονική Τουρκία, που έδωσε 3 βαθμούς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έδινε βαθμούς στην Ελλάδα. Από τον διαγωνισμό αυτό ξεκίνησε την καριέρα της και μια άλλη μεγάλη τραγουδίστρια, η εκπρόσωπος του Λουξεμβούργου  Lara Fabian που είχε πάρει την 4η θέση. Η Κύπρος απέσυρε την συμμετοχή της επειδή κατηγορήθηκε ότι οι στίχοι του τραγουδιού που είχε επιλέξει είχαν δημοσιευτεί σε περιοδικό νωρίτερα από την ημερομηνία που ορίζει.

  • 1989
Η δεκαετία του ’80 κλείνει με την διοργάνωση του διαγωνισμού να ανατίθεται στην Ελβετία, μόλις για δεύτερη φορά στην Ιστορία της και τελευταία μέχρι σήμερα. Αυτή τη φορά, επιλέγεται η Λωζάννη και το εντυπωσιακό εκθεσιακό PALAIS DE BEAULIEU. Με την επιστροφή της Κύπρου η χώρες που παίρνουν μέρος στης Μαΐου 1989 είναι 22. Η συμμετοχή της Nathalie Pâque 11 χρονών για την Γαλλία και του Gili Natanael 12 χρονών για το Ισραήλ έκαναν την
EBU να βάλει την επομένη χρόνια όριο ηλικίας. Οι συμμετέχοντες από δω και πέρα δεν θα πρέπει να είναι μικρότεροι των 16 χρονών. Η Μαριάννα (Ευστρατίου) που συμμετείχε και στα φωνητικά των Bang επιλέχτηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα. Με το τραγούδι ¨Το δικό σου αστέρι¨ σε μουσική δική της και του Γιάννη Κύρη και στίχους της Βίλυ Σανιάνου πήρε, μαζί με την Ιταλία την 9η θέση. Μαζί της στην σκηνή παίζοντας φλάουτο ήταν ο Φιλιππος Τσεμπερούλης. Η Φανή Πολυμέρη και ο Γιάννης Σαββιδάκης τραγούδησαν για την Κύπρο το ¨Απόψε ας βρεθούμε¨ των Μάριο Μελετίου/Έφη Μελετίου.  Στην εισαγωγή του τραγουδιού, ο κιθαρίστας της Ελβετικής ορχήστρας ξεκίνησε να παίζει την μελωδία σε λάθος κλίμακα και τα παράτησε στη μέση, με ένα πραγματικά τραγικό ακουστικά αποτέλεσμα. Μετά από αυτό το λάθος, η Φανή άρχισε να τραγουδά σοκαρισμένη και με τον Γιάννη Σαββιδάκη να προσπαθεί αργότερα να σώσει την κατάσταση. Τελικά και οι δυο τους τα κατάφεραν αρκετά καλά και η Κύπρος παρά το σημαντικό πρόβλημα κατέλαβε την 11η θέση. Την πρώτη θέση για μοναδική και τελευταία φορά πήρε η Γιουγκοσλαβία - η χώρα διασπάστηκε σε αυτόνομα κράτη το 1992 και σταμάτησε να υπάρχει ως ενιαίο κράτος - με το συγκρότημα Riva και το τραγούδι “Rock me” των  Rajko Dujmić / Stevo Cvikić. Ήταν η μοναδική φορά που κέρδισε ένα τραγούδι με στίχους στα Σερβοκροατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου