Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τα δικά μου 80's

Ας κάνω μια, ομολογουμένως δύσκολη, προσπάθεια να ξεχωρίσω απ'τη δεκαετία αυτή τις καλύτερες, για μένα, μουσικές στιγμές της POP. Οι επιλογές μου στηρίχθηκαν σε δυο κριτήρια:
α) Καλλιτέχνες ή γκρουπ που διέπρεψαν ή ξεκίνησαν να διαπρέπουν τη δεκαετία αυτή, και απ'τους οποίους διάλεξα το καλύτερο μου (εννοείται απ'τη δεκαετία που δουλεύουμε)
β) Τραγούδια που ξεχώρισα εκείνη την εποχή από καλλιτέχνες που εν τέλει μπορεί να μην έκαναν τεράστια επιτυχία.
Διάλεξα λοιπόν τα 15 αγαπημένα μου τα οποία παρουσιάζονται με τυχαία σειρά. (Προφανώς υπάρχουν και πολλά άλλα ...)

1) Michael Jackson - Billie Jean

O μεγάλος Jacko, ο θρύλος της POP,  ξεκίνησε το 1978 τη σόλο καριέρα του αλλά τη δεκαετία του '80 τα σάρωσε όλα βγάζοντας 3 άλμπουμ με τεράστιες επιτυχίες. Η επιλογή μου απ'το άλμπουμ Thriller, το 1983. Θα τον δούμε φυσικά και την επόμενη δεκαετία.
Bonus track: Liberian Girl
Δεν έγραψε την ιστορία άλλων τραγουδιών του (Thriller, Bad, Dirty Diana, The way you make me feel κτλ) αλλά ήταν ένα φανταστικό slow κομμάτι απ'το άλμπουμ Bad(1987). Το clip του ήταν μια συγκέντρωση Αμερικανικών διασημοτήτων των '80s, φίλων του Michael Jackson.


2) Madonna

H μεγάλη κυρία της POP μουσικής παγκοσμίως. Γεννημένη το 1958, συνεχίζει και σήμερα να παραμένει το μεγαλύτερο όνομα της showbiz. Στη διάρκεια της δεκαετίας του 80 κυκλοφόρησε 4 άλμπουμ και σιγά σιγά δημιούργησε τη δικιά της μεγάλη επιρροή, άλλοτε με τις ωραίες της μουσικές, άλλοτε προκαλώντας με τον "ιδιόρρυθμο" της χαρακτήρα. Απ'τη δεκαετία αυτή επιλέγω 2 τραγούδια:
 Like A Prayer 
Απ'το ομώνυμο άλμπουμ (1989) που πούλησε πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Το συγκεκριμένο  clip προκάλεσε αντιδράσεις της εκκλησίας.
La Isla Bonita
Απ'το άλμπουμ True Blue (1986) με 25 εκ. πωλήσεις. Πιο ανάλαφρο και χαρούμενο.


3) Queen - I Want To Break Free

Απ'τις μεγαλύτερες μπάντες όλων των εποχών με στοιχεία rock στη μουσική τους. Δημιουργήθηκαν το 1973 και απογειώθηκαν τη δεκαετία του 80 όπου και κυκλοφόρησαν 5 άλμπουμ με την ανάλογη επιτυχία. Ηγέτης τους ο αδικοχαμένος showman Freddie Mercury. To  κομμάτι, απ'το άλμπουμ The Works (1984).


4) Wham! - Wake Me Up Before You Go Go

Βρετανικό boy band με τεράστιες επιτυχίες (όπως η διαχρονικότερη χριστουγεννιάτικη μελωδία Last Christmas) μέχρι το 1986 οπότε και διαλύθηκαν. Κλασικό δείγμα pop μουσικής δεκαετίας '80 με υπέροχα τραγούδια (όπως το Everything She Wants) Απ'τους Wham προήλθε ο μεγάλος George Michael για τον οποίο θα μιλήσουμε αργότερα. Το συγκεκριμένο κομμάτι ανήκει στο δεύτερο άλμπουμ τους Make It Big (1984) με έντονη χορευτική, χαρούμενη διάθεση.



5) Α-ha - Take On Me

Νορβηγικό γκρουπ με ιδιαίτερη απήχηση στα κορίτσια που γέμιζαν τα δωμάτια τους με αφίσες του τραγουδιστή Morten Harket . Τεράστια επιτυχία το συγκεκριμένο κομμάτι (παίζεται και σήμερα) απ'το άλμπουμ Hunting high and low (1985).


6) Depeche Mode - StrangeLove

Θρυλικό αγγλικό γκρουπ κυρίως ηλεκτρονικής μουσικής που ιδρύθηκε το 1980 και χαρακτήρισε μουσικά τις επόμενες δεκαετίες. Εποχή έχουν αφήσει οι συναυλίες τους και στην Αθήνα. Την πρώτη τους δεκαετία έκαναν 6 άλμπουμ. Ξεχωρίζω το ανεπανάληπτο StrangeLove απ'το Music For The Masses (1987). E-Π-Ο-Σ!




7) Tears For Fears - Shout

Βρετανικό δίδυμο που συνδύασε pop και rock με ιδιαίτερη επιτυχία. 3 άλμπουμ τη δεκαετία αυτή. Κορυφαίο κομμάτι το εκπληκτικό Shout απ΄το άλμπουμ The Big Chair (1985)





8) INXS - Need U Tonight

Αυστραλιανό συγκρότημα που δημιουργήθηκε το 1977 με καριέρα ως και πρόσφατα και επίσης με rock προσανατολισμό. Μεγάλη τους μορφή ο Michael Hutchence που εντυπωσίαζε στα live, αλλά δυστυχώς έβαλε τέλος στη ζωή του το 1997.Τη δεκαετία του 80 το γκρουπ κυκλοφόρησε 6 άλμπουμ και το συγκεκριμένο αγαπημένο κομμάτι ανήκει στο Kick (1987).




9) Soft Cell - Tainted Love

Βρετανικό δίδυμο απ'όπου ξεκίνησε την καριέρα του ο μεγάλος  Marc Almond . Τεράστιο hit το συγκεκριμένο, συγκινεί μέχρι σήμερα. Νο 1 σε 17 χώρες κυκλοφόρησε το 1981.




10) George Michael - Father Figure

Aπ'τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της POP, ο Αγγλοκύπριος τραγουδιστής που προήλθε από τους Wham! ξεκίνησε τη σόλο καριέρα του το 1987 με το πρώτο του άλμπουμ Faith απ΄το οποίο προέρχεται και το κομμάτι που διάλεξα. Η καριέρα του George Michael απογειώθηκε στα '90s όπου φυσικά και θα τον ξαναδούμε.





11) Simply Red - It's Only Love

Δημιουργήθηκαν το 1985 στο Μάντσεστερ με αρχηγό και ηγέτη τον κοκκινομάλλη Mick Hucknall και η καριέρα τους συνεχίζεται μέχρι και σήμερα (με ένα μικρό διάλειμμα).Το κομμάτι που επέλεξα απ'το τρίτο τους  άλμπουμ A New Flame (1989) με soul στοιχεία. Θα τους δούμε σίγουρα και την επόμενη δεκαετία.





12) Kool & the Gang - Fresh

Πολυπληθές γκρουπ απ'τις ΗΠΑ με soul, disco στοιχεία. Πολύχρονη καριέρα με κορυφαία, κατ'εμέ, επιτυχία το συγκεκριμένο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1984.



13) Soul II Soul - Back to Life

Βρετανικό γκρουπ με έντονα soul στοιχεία με μεγάλη επιτυχία στα 90's αλλά με κορυφαίο αυτό το τραγούδι απ'το πρώτο τους άλμπουμ το 1989.



14) Roxette - Listen To Your Heart

Ζευγάρι απ'τη Σουηδία, δημιουργήθηκε το 1986 με τεράστια επιτυχία στα τέλη του 80 και στις αρχές των 90's. Κορυφαία η μπαλάντα αυτή του 1989, Νο 1 στις ΗΠΑ.





15) Pet Shop Boys - Heart

Δίδυμο απ'τη Μ.Βρετανία με έντονο το στοιχείο της ηλεκτρονικής μουσικής, ξεκίνησαν την καριέρα τους στα μέσα των '80s. Το συγκεκριμένο τραγούδι απ'το δεύτερο τους άλμπουμ  Actually το 1987.




Για το τέλος ας κλείσω με ένα τραγούδι έξτρα (εκτός 15άδας)  με pop-disco ήχο. Δημιουργοί οι Γερμανοί (ναι, βγήκε και κάτι καλό απ'αυτή τη χώρα) Alphaville το 1984 και περιέχεται στο άλμπουμ Forever Young. Παρ'ότι δεν έκανε τότε ιδιαίτερη επιτυχία, θεωρώ ότι ο ήχος του χαρακτηρίζει την τότε εποχή και η αξία του αναγνωρίζεται και σήμερα.
 Ιδού το Big In Japan . ΛΑΤΡΕΜΕΝΟ...

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Το βράδυ θα κάνω και ΄γω μια προσπάθεια, αλλά πραγματικά υπάρχει τόση καλή μουσική που είναι δύσκολο να διαλέξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως χθες βράδυ πέρασα ένα πολύ ευχάριστο δίωρο κάνοντας αυτή τη δουλειά

    ΑπάντησηΔιαγραφή