Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Τα δημοφιλεστερα αμερικανικα 80s τραγουδια



Αν τα Video Music Awards υπήρχαν το 1983, το MTV θα έπρεπε ουσιαστικά να δημιουργήσει μια κατηγορία μόνο για την πολιτιστική ιδιοφυία του “Thriller”. Σχεδόν 30 χρόνια μετά το επικό τύπου ταινία τρόμου video του Michael Jackson με φαντάσματα και ζόμπι, είναι ακόμη στην κορυφή για τους ψηφοφόρους του billboard.com καθώς το ανέδειξαν πρώτο για την δεκαετία των 1980s με το επιβλητικό ποσοστό του 65%. Δεν είναι απλά ο βασιλιάς της pop, είναι και ο βασιλιάς των μουσικών video εξίσου.
2.       “Like A Prayer” – Madonna (1989)
Παρά το γεγονός πως το Βατικανό καταδίκασε τις θρησκευτικές απεικονίσεις στο hit του 1989, η σκηνή της σταύρωσης καθώς και εκείνη όπου η Madonna έρχεται πιο κοντά με έναν άγιο χαρακτήρα της εκκλησίας έχουν διατηρηθεί αξέχαστα για 20+ χρόνια.
Η ίδια η Cyndi δεν ήταν το μοναδικό πολύχρωμο πράγμα στο video της του 1983. Το clip είναι ένα στολίδι της δεκαετίας του ’80 για τη φαρσοκωμωδία, με τον παλαιστή Captain Lou Albano να φοράει ένα άσπρο φανελάκι και να υποδύεται τον πατέρα της Cyndi.
4.       “When Doves Cry” – Prince (1984)
Η εικόνα του Prince στο περίφημο video να βυθίζεται στη μπανιέρα και να τρίβεται στα χέρια και τα γόνατα στο κλασικό hit του 1984. Απόλυτα hot!
5.       “Sledgehammer” – Peter Gabriel (1986)
Ο Peter Gabriel χρησιμοποίησε stop-motion animation και claymation για τα σπουδαία effect που έκαναν το “Sledgehammer” μια τεράστια επιτυχία και κατάφερε να κερδίσει το 1987 το βραβείο για το video της χρονιάς στα MTV VMA.
6.       “Hungry Like The Wolf” – Duran Duran (1983)
Οι μοντέρνοι Βρετανοί rockers γύρισαν το πιο κινηματογραφικό τους clip το 1983 σε σκηνοθεσία Russell Mulachy και το οποίο τους βρήκε σε μια επιδρομή στις ζούγκλες της Σρι Λάνκα ως 5 άλλοι επίδοξοι Indiana Jones.
7.        “Billie Jean” MICHEAL JACKSON
To "Billie Jean" κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1983 ως το δεύτερο single του album "Thriller". Ήταν όμως μάλλον το τραγούδι που, με την επιτυχία του, μετέτρεψε τον Michael Jackson από σούπερ-σταρ σε πραγματικό φαινόμενο. Η παραγωγή ήταν του Quincy Jones και του M. Jackson. Στις ΗΠΑ βρέθηκε στη κορυφή για επτά εβδομάδες (Νο1 και στο R&B chart), ενώ έγινε Νο 1 και στη Μ. Βρετανία αλλά και σε πολλές άλλες, ευρωπαϊκές και μη, χώρες. Σίγουρα αποτελεί ένα τραγούδι-σταθμό, όχι μόνο του δημοφιλούς καλλιτέχνη, αλλά και της pop/soul των 80s γενικότερα.
To "Careless Whisper" ήταν η πρώτη solo επιτυχία του George Michael, σε μια εποχή που ακόμα ήταν μέλος των Wham!, μαζί με τον Andrew Ridgeley (με τον οποίο μοιράζεται τη σύνθεση του τραγουδιού). Κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1984 και έγινε μεγάλη επιτυχία και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, ανεβαίνοντας στη κορυφή του βρετανικού και του αμερικάνικου chart. Η μπαλάντα με το περίφημο σόλο σαξόφωνο, έδειχνε τη στροφή του G. Michael προς ένα πιο ώριμο ύφος που θα τον έχριζε ως έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της pop τη δεκαετία του '80 αλλά και του '90.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου